top of page
Skärmavbild 2023-12-06 kl. 14.37_edited.jpg
Gästspel med Schweiziska blablabor 

I sommar gästspelar konstnärsduon blablabor på Radioarts digitala scen med en serie korta hörstycken samlade i tre grupper som kommer att presenteras under juni, juli och augusti.

 

blablabor bildades år 2000 av Annette Schmucki och Reto Friedmann, som sedan dess har skapat alltifrån hörspel till performanceverk där Radio och Språk går i samklang, både som tema och material. I sina ofta flerspråkiga, musikaliskt strukturerade hörspel undersöker de radions roll idag, dess kommunikativa förmåga, samt hur radion som medium förhåller sig till en värld i förändring. Språket är lekfullt, söker sig fram längs nya vägar, korsar ordens gränser, språkens gränser, och når fram till nya möjligheter, samband och gemenskaper. Hörstyckena som publiceras hos Radioart i sommar har grupperats in i tre olika ”öar” som belyser olika sidor av blablabors konstnärsskap. Introduktionstexter till varje grupp stycken kommer även att publiceras i samband med varje premiär. 

Annette Schmucki och Reto Friedmann

De tre föreställningarna presenteras i juni, juli och augusti.
Den första premiären är
den 24 juni. Välkommen in!

LÄS Milton Jordansson Pintos essä om blablabor och deras ljudkonst. 

Den första ön 

           beim namen genannt:
Att kallas vid namn. Att benämna. Verbet heiße som en gräns: på ena sidan
det obenämnda, på andra sidan det benämnda. Vi befinner oss i en trädgård,
bland växter och trädgårdsredskap, vi befinner oss i ett språk, bland orden,
i grammatiken.

2'54"

        geht in ordnung:

Allt är i sin ordning. Orden ordnar sig, radar upp sig i led, byter skepnad sinsemellan. En rörelse, en böjningslek som korsar språk, en puls. Ordning, organisera, ordinär. En väg genom ordet.

4'45"

         und es war gut:

Och det var gott. Det uttalade språket som ett tillstånd. Vi är tillbaka i trädgården, språket är upprättat. Enkelheten, vardagen. Mångsidigheten, musiken. En möjlig överensstämmelse mellan språket, musiken, världen.

1'36"

bottom of page