tidigare föreställningar

Feb 2021 Glasmolnet

Vad händer med ett flygplan som flyger genom ett askmoln? Det blästras inpå bara metallen, fönstren repas till en mjölkartad hinna, motorn kapslas in i svart glas. Det låter som något av konstnären Anselm Kiefer. En svindel mellan olika skalor, olika världar, olika sorters materia. Partiklarna från askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökull i april 2010 bestod av ytterst små skarpslipade glaskorn. Små små partiklar av glas. När man utsatte dem för ett experiment av förslitning som skulle likna de förhållanden i luften där de befann sig efter vulkanens utbrott, upptäckte man efter två veckors oavbruten friktion att partiklarna inte förändrats ett dugg: de var lika skarpslipade som innan. 

 

Susanne Skogs hörspel Glasmolnet cirklar kring den isländska vulkanens utbrott. Röster stiger och sjunker, anekdoter och nyhetsrapporter blandas med exakta beskrivningar av lava, magma och aska: en uråldrig natur bortom vår kontroll, en ung jord där allt fast plötsligt ännu är i rörelse, kolliderar med det hypermoderna samhället och människans sårbara kropp. Ur kollisionen stiger ord som glas, aska, lava, moln, glaciär pånyttfödda till våldsam och poetisk kraft. Kontinentalplattorna rör sig med samma hastighet som en människas naglar växer. 

 

— Helga Krook

GLASMOLNET är ett hörspel som kretsar kring den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott i april 2010. Händelsen orsakade ett tidigare aldrig skådat flygstopp som fick omfattande följder runt om i världen. Ljudmaterial av musikalisk och dokumentär art vävs samman med talade stämmor och formar hörseldiktning som belyser vår civilisations belägenhet. 

 
Lyssna på Glasmolnet

Lyssna till ett samtal om föreställningen med Susanne Skog, John Swedenmark,

Maria Küchen & Magnus Florin.

Premiär lördag 6 februari kl. 20

Introduktion Magnus Florin. Efter föreställningen ett samtal mellan Susanne Skog, John Swedenmark,

Maria Küchen och Magnus Florin.

Medverkande röster

Magnus Berg

Erika Höghede

Cecilia Garme

Magnus Jacobsson 

Susanne Skog

Violin

George Kentros

text, ljud, produktion

Susanne Skog

Producerat med stöd av  

En multikanalsversion av Glasmolnet uruppfördes under Audioramas hörspelsbiennal Dramaton, Göteborg, oktober 2020.

Konstnären Susanne Skog

 

Nov 2020 Jag Tänker Våldsamt

 

Jag tänker våldsamt

cropped-Notley4-1-1536x693.png

JAG TÄNKER VÅLDSAMT bygger på den amerikanska poeten Alice Notleys diktsamling Vissa magiska handlingar  (Certain Magical Acts, 2016) i översättning av Marie Silkeberg.

 

Skådespelare, Chatarina Larsson, musiker Sten Sandell och Peter Söderberg.

 

bearbetning och regi: Johan Petri

musik: Sten Sandell och Peter Söderberg

teknik och ljuddesign: Niklas Billström

introduktion: Magnus Florin

Jag tänker våldsamt
00:00 / 40:30