top of page
Sök
  • Radioart

Red Doc> - det sceniska hörspelet

Uppdaterat: 19 mars

Anne Carsons prosapoem Red Doc> publicerades 2013 och kom ut i svensk översättning av Mara Lee 2015. I februari 2023 presenterar Radioart, i samarbete med Accelerator, Red Doc> som ett sceniskt hörspel i regi av Johan Petri och med nyskriven musik av Ivo Nilsson och Niklas Billström.UK International Radio Drama Festival har bjudit in denna föreställning för att ingå i dess program 2024, som tävlande i kategorin Feature Lenght Drama. Festivalen är en av de större i Europa för ny dramatik och radiokonst. Festivalen äger rum i Canterbury mellan den 25 och 29 mars.


Red doc> är en irrande lyrisk road trip norrut genom ett fruset landskap med ängar, glaciärer, vulkanisk terräng och en psykiatrisk klinik. Tiden går, kroppar och tankar åldras, inget består utom sorg och kärlekslängtan. Boken är en uppföljare till Röd självbiografi, som introducerade Anne Carson för svenska läsare. Där berättades om den unge pojken Geryon och hans olyckliga förälskelse i den sköne svekfulle Herakles. I Red doc> har åren gått och de två möts igen – nu som G och Sad. När slutet kommer är det vid dödsbädden till Gs mor. ”Han vänder sig bort. Denna vrålande luft i hans armar.”


Anne Carson om sitt verk: – Röd doc> är en roman om ett rött bevingat monster med namnet G. Utöver att vara ett rött bevingat monster är han rätt trevlig och råkar ut för olika äventyr. Han försörjer sig som herde med en hjord myskoxar som han vallar på ängarna någonstans utanför New York, tror jag, det är lite dunkelt för mig precis var det är. Han har en vän som heter Sad But Great, mestadels kallad bara Sad, en veteran från något krig.


Radioarts dramatisering av boken, baserad på Mara Lees översättning, är gjord av Johan Petri och Magnus Florin och följer hela den berättarbåge som Carson skriver fram. Men dramatiseringen lyfter fram relationerna i berättelsen och den fragila kärleken, söndertrasad av krig och rädsla, får stå i centrum. I det sceniska hörspelet får musiken och den klangliga aspekten stor betydelse. Nyskriven musik för kammarensemble - harpa, kontrabas, basklarinett, luta/gitarr och trombon - av Ivo Nilsson, skapar rörelse och rum till berättelsen och de elektroakustiska klangerna av Niklas Billström färgar verkets mytiska omfång.


Föreställningen Red doc> är ett samarbete mellan Radioart och konsthallen Accelerator i Stockholm och har urpremiär 3 februari 2023.


Översättning: Mara Lee

Musik: Ivo Nilsson och Niklas Billström

Dramatisering och regi: Johan Petri

Dramaturg: Magnus Florin

Kostym: Filippa Hanzon

Ljuddesign: Niklas Billström

Ljudtekniker: Jesper Målsten

Regiassistent: Milton Jordansson Pinto

Produktionsassistent: Suzi Ersahin

 

SKÅDESPELARE

Monica Stenbeck       

Malin Alm                   

Eli Frankel                  

Tobias Aspelin             

Malou Zilliacus             

Richard Sseruwagi       

 

MUSIKER

Peter Söderberg

Boa Pettersson

Laura Stephenson

Walter McTigert

Ivo Nilsson

    


98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page